måndag 23 oktober 2017

Recension: Monster

Titel: Monster
Författare: Joakim Lundell
Förlag: Forum
Antal sidor: 188
Källa: Recensionsexemplar från förlaget i utbyte mot en ärlig recension (tack så mycket!)
Genre: Biografi
Utgiven: 2017
Finns att köpa: Adlibris|Bokus
Betyg: 4 av 5

Om boken:

Hans Youtubekanaler har sammanlagt över en miljon prenumeranter. På Instagram följs han av mer än 800 000 personer. Hans musik slår lyssningsrekord på Spotify. Joakim Lundell, tidigare känd som Jockiboi, är idag tveklöst en av Sveriges största influencers. Men vägen dit är full av smärtsamma minnen.

Under sin uppväxt placeras Joakim i fosterhem och ungdomshem och bollas mellan olika myndigheter. Han lever en tid som hemlös och hamnar i drogmissbruk och kriminalitet. Ensamheten driver honom till flera självmordsförsök. Vändningen kommer när han träffar sin fru Jonna. Med henne finner Joakim den trygghet och självkänsla han tidigare saknat.

Monster är en drabbande och hoppfull berättelse om en man som slår sig fri från en till synes nattsvart tillvaro, och blir en röst och en vän för hundratusentals människor.


Kort om vad jag tyckte om boken:

Alla har vi på ett eller annat sätt hört talas om Joakim Lundell, även tidigare känd som Jockiboi, men hur många är vi som känner till hur han har haft det under sin uppväxt. Jag ska vara ärlig med att jag aldrig har varit något större fan av Joakim Lundell och inte förstått vitsen med allt han har gjort men ändå så lockade hans bok mig (kanske på grund av att barnen på jobb pratar mycket om honom).

Monster är en intressant bok där man får följa hans resa från en liten pojke som levde i en otrygg värld till den personen han är idag. Under bokens gång kände jag som att man har fått en hyfsad förklaring till hur han har betett sig men jag har inte upplevt det alls som att han skyller allt på sin uppväxt.
För mig känns det mer som att denna bok är en form av bearbetning som många andra böcker i denna genren kan vara när man har haft en tragisk uppväxt.

Efter att ha läst boken och fått ytterligare inblick i hur han har betett sig samt när jag tänker tillbaka till hur hans blogginlägg/videoklipp kunde vara så känns det lite konstigt att barn redan från årskurs 1 har följt/följer honom. Absolut kan jag förstå att de kan tycka att hans gamla videoklipp kan ha varit roligt med tanke på vilken åldersnivå vissa av hans skämt/spratt var på men personligen känner jag att det hade varit bättre om man satt en åldersgräns. Jag kan med gott samvete säga att min 9-åriga bonusson har för mig inte fått kolla på hans Youtube just på grund av att jag tycker att han är för ung. 

Överlag gillade jag boken väldigt mycket och tyckte den helt klart var läsvärd trots alla negativa recensioner jag har hört om boken.
Jag rekommenderar boken till er, som precis som mig, älskar att läsa biografier med tragiska uppväxter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar