tisdag 3 oktober 2017

Recension: Innan ankorna drunknar

Titel: Innan ankorna drunknar
Författare: Ivana Vukadinovic
Förlag: Whip Media
Antal sidor: 207
Källa: Recensionsexemplar från författaren i utbyte mot en ärlig recension (tack så mycket!)
Genre: Skönlitteratur, New Adult
Utgiven: 2017
Finns att köpa: Adlibris|Bokus
Betyg: av 5

Om boken:

En råhet som jag bara har sett glimtar av tidigare sveper över dig som rinnande stål, tar över hela din person. Vi delar inga drömmar längre, sover långt ifrån varandra. Hela tillvaron är som att andas genom ett sugrör.

18-åriga Zandra vill göra misstag med flit. Så att hon har något att skriva dikter om sen. När hon på planet till New York träffar Oliver verkar han först vara det perfekta misstaget att göra. Men allt blir fel.

Zandra får svårt att koncentrera sig på annat än att få pojkvännen Johannes att förlåta henne och på sina feta lår. Kläderna blir snabbt för stora, huden känns genomskinlig och nyckelbenen vassa. I övrigt läser hon Pro-Ana-bloggen Happyandskinny och suger i sig thinspiration. Men trots att vågens siffror klättrar nedåt känner hon sig tjock i själen.

Under sommaren praktiserar Zandra som fotograf på en tidningsredaktion i en mindre ort utanför Linköping. Där träffar hon småbarnsmamman Tanja som bara tänker på politik, sin exman Julien och att få många lajks på Facebook.

Johannes spelar mest datorspel och äter nudlar. Och i bakgrunden lurar Oliver ...

Kort om vad jag tyckte om boken:

Detta var en riktigt bra debutroman som jag läste ut på några timmar bara när tiden räckte till till att sitta/ligga ner och läsa i ett streck. 

Boken är väldigt bra skriven och riktar sig till målgruppen "New Adult" skulle jag nog vilja påstå då huvudpersonen Zandra är endast 18 år gammal. Språket i boken är lätt och som ungdom själv hänger man med i snacket om lajks, Instagram filter och dylikt. Något viktigt som tas upp i boken som för mig är det stora temat överlag är skönhetsideal och den kroppshets som många unga kvinnor känner ofta. 

Miljö- och personbeskrivningar har det inte lagts så stor fokus på i denna bok vilket inte gör något då den istället har bra med känslobeskrivningar i sig. Hade man lagt större vikt av miljö- och personbeskrivningar så tror jag boken hade blivit en lite annorlunda bok då syftet med denna känns som man vill förmedla olika känslor. Många, eller ja, rent utav alla känslor under bokens gång har säkert alla av oss upplevt eller känner igen från någon närstående.

Jag är jätteglad över att Ivana Vukadinovic hörde av sig till bloggens Facebook sida och frågade om jag ville läsa den för annars hade jag kanske gått miste om en riktigt bra bok. Hoppas på att där kommer en fortsättning på denna bok efter det lite oväntade slutet :)

Gillar man böcker som tar upp känslor och viktiga/aktuella ämnen i ett skönlitterärt verk är detta nog rätt bok för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar