torsdag 4 maj 2017

Tips på trilogi: Prästdöttrarna


Bild lånad av Historiska Media.
Idag tänkte jag tipsa om en trilogi i genren historisk roman som utspelar sig i Norden kring mitten av 1600-talet som jag nyligen lyssnat klart på.

Trilogin består av böckerna; Ulrikas bok, Katarinas bok och Ebbas bok och är skrivna av författaren Maria Gustavsdotter. Trilogin är utgiven hos förlaget Historiska Media.

Böckerna är välskrivna och lätta att lyssna på samtidigt som de är väldigt intressanta. Till skillnad från en del andra historiska romaner som jag har läst så läggs det inte stor fokus på sexuellt umgänge utan mer på hur de här unga kvinnorna lever sitt liv och ”fightas” med olika motgångar som de stöter på under böckernas gång.

Trots att varje bok handlar om en av döttrarna så får man ändå ta del av de övriga två döttrarnas historia under böckernas gång vilket var väldigt bra då jag gillade alla tre karaktärerna.

Jag rekommenderar trilogin till er som gillar att läsa historiska romaner eller bara är nyfikna på genren.


Om Ulrikas bok:

Det är ljummen försommar 1644 och efter gudstjänsten i Morlanda kyrka råder det full dramatik på prästgården. Prästdottern Ulrika sitter böjd över bibeln med tårarna rinnande utmed kinderna, hennes syster Katarina står i skamvrån medan deras bror Magnus får smaka på piskan.
Det som skulle vara ett oskyldigt skämt får ödesdigra konsekvenser. Ulrika flyr brådstörtat från det lilla samhället på Orust för att söka sig en framtid någon annanstans. Snart slår hon följe med en säregen grupp gycklare och hamnar mitt i ett krigshärjat Uddevalla. Hennes syskon är kvar hemma på prästgården, men de står också inför omvälvande förändringar.
Mitt betyg: 4 av 5.

Om Katarinas bok:
Genom 1650-talets Norden drar krigets vindar och det råder missväxt. På Orust har prästfrun dött i barnsäng och systrarna Katarina och Ebba tvingas välkomna en ung styvmor till familjen. Hos Katarina växer viljan att själv skapa sig en framtid, fjärran från faderns och styvmoderns förtryck. Snart nog är hon på väg söderut, mot ett nytt liv som köpmannahustru i danska Ribe.
Katarinas bok tar vid där Ulrikas bok slutade och utgör andra delen av tre i Maria Gustavsdotters atmosfärrika och spänningsfyllda släktkrönika om de tre prästdöttrarna Morlandeus.

Mitt betyg: 5 av 5.

Om Ebbas bok:
När Bohuslän i februari 1658 blir svenskt växer missnöjet mot det nya styret. Livet är hårt för de många fattiga bohuslänningarna.
I Morlanda prästgård bor Ebba kvar. Hennes äldre systrar har sedan länge lämnat hemmet och även Ebba drömmer om ett annat liv. Hon vill komma bort från den virriga styvmodern och bort från den skrämmande prästen Jostein Erlendsen som envisas med att de ska gifta sig. Ebba använder sin sjukdom som ursäkt och tillbringar dagarna vid vävstolen, bara där känner hon sig lycklig. Så småningom inser Ebba att hon är förälskad  men föremålet för hennes kärlek är redan gift …
Ebbas bok tar vid där Katarinas bok slutar och utgör tredje och avslutande delen i Maria Gustavsdotters färgstarka och dramatiska släktkrönika om tre prästdöttrar. Med känsla för tidstrogna miljöer och detaljer målar Maria Gustavsdotter upp en fascinerande värld med starka kvinnoporträtt.

Mitt betyg: 4 av 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar