torsdag 4 maj 2017

Recension: Min superkraft!: Så har jag lärt mig älska min struliga ADHD

Titel: Min superkraft!: Så har jag lärt mig älska min struliga ADHD
Serie: -
Författare: Viktor Frisk
Inläsare: Viktor Frisk
Förlag: Bonnier Audio
Längd: 2h och 46 min
Källa: BookBeat
Genre: Biografi
Utgiven: 2017
Finns att köpa: Adlibris|Bokus
Betyg: 5 av 5

Om boken:

Det tog sjutton år. Sjutton år för länge. Innan superbloggaren och artisten Viktor Frisk fick sin ADHD-diagnos fick han inte rätsida på någonting. När läkaren sa: ”Det står ju tatuerat ADHD i pannan på dig, hur har alla kunnat missa det?” var det många pusselbitar som föll på plats, men det blev även en rejäl tankeställare. ADHD förknippas ofta med något negativt, en sjukdom och belastning. Man klassas som dryg, jobbig och får många gånger höra att man dum i huvudet. Men för Viktor har diagnosen i stället öppnat totalt oväntade dörrar och han har lärt sig att dra nytta av sin rastlöshet och frenesi – ADHD:n har varit som en extra motor som drivit honom till framgång och rakt in i svenska folkets hjärtan.

Här berättar Viktor om sitt liv med ADHD. Om den struliga uppväxten på landet utanför Eskilstuna, om livet före diagnosen när ingen, absolut ingen, förstod honom. Om sin inre frustration, om tvivlen och skuldkänslorna. Men också om allt det positiva som han fått med sig från sina erfarenheter och hur han lyckats vända ADHD-diagnosen till en personlig superkraft.

Det här är boken som Viktor Frisk önskar att han, hans familj, lärare och kompisar hade kunnat läsa när livet var som tuffast. Han är storebrorsan som hjälper till att visa vägen till hur man kan hantera en vardag med ADHD. Här erbjuder han sina egna lösningar på det som många ser som ett hopplöst läge – vare sig det handlar om en hyperaktiv tonåring eller en frustrerad omgivning. För i Viktor Frisks värld är allting möjligt. Så länge turbomotorn är igång är det bara att tuta och köra.

Kort om vad jag tyckte om boken:

Många känner till Viktor Frisk ifrån popduon (eller vad man ska kalla dem) Samir & Viktor och en del kanske har följt/följer hans blogg men hur många känner egentligen till något om hans bakgrund och hans ADHD?
Kanske har ni sett honom prata om både bakgrunden och ADHD i tv eller bara har missat det helt och hållet.

Viktor Frisk anser att hans ADHD inte är en svaghet skulle jag vilja påstå utan snarare hans styrka men absolut kan det finnas dagar då den kan kännas lite besvärlig.
För en person som själv lever med en bokstavsdiagnos, i mitt fall ADD för er som har missat det, finns det en rad igenkännande faktorer i det han berättar om under bokens gång.

För mig är detta en intressant bok som jag mer än gärna rekommenderar till personer med denna diagnos men samtidigt till de personer som är nyfikna på hur det kan vara att leva med en ADHD-diagnos.

Jag tycker att boken är viktig och gillar att han har slängt in lite tips om bloggande men inte så att det blir för mycket utan fokusen ligger fortfarande om honom och hans diagnos. En annan sak som jag gillade med ljudboken är att det är Viktor Frisk själv som har läst in sin bok då det gör att den kändes lite mer personligare.


För er som vill lyssna på ljudboken kan jag rekommendera att använda BookBeat appen och om ni registrerar er via denna länk får ni en månad gratis istället för två veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar