tisdag 12 juli 2016

Recension: Älskade terrorist

Titel: Älskade terrorist: 16 år med militanta islamister
Original titel: -
Serie: -
Författare: Anna Sundberg & Jesper Huor
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 279
Källa: Recensionsexemplar från förlaget i utbyte mot ärlig recension (tack så oerhört mycket!)
Genre: Biografi
Utgiven: 2016
Finns att köpa: Adlibris | Bokus 
Betyg: 4 av 5

Om boken:

"När barnen somnat satte jag på vattnet i badrummet, så att de skulle tro att jag duschade om de vaknade. Sedan kontrollerade jag från fönstret när poliserna gjorde sin runda. Precis när de passerat min port gick jag med snabba steg nerför trappan och ut på Damaskus gator."

Älskade terrorist är berättelsen om en ung kvinna från de välbärgade villakvarteren i Halmstad som går med i den internationella jihadrörelsen och stannar där i 16 år. Från slutna grupper i Sverige tar hon sig över Berlin till mujahedins hemliga träningsläger vid gränsen till Tjetjenien. Vid sin sida har hon sin man, idag efterlyst som global terrorist. I Damaskus grips Anna och hennes tre barn av diktatorn Bashar al-Assads säkerhetstjänst och fängslas.

Anna Sundbergs vittnesmål är unikt, också internationellt sett. Få män - och nästan inga kvinnor - har vågat eller kunnat berätta inifrån jihadismens vardag.
 
Kort om vad jag tyckte om boken:

Jag gillade boken väldigt mycket och det var väldigt intressant att få en inblick i en kvinnas vardag inne i jihadismen.

Boken var välskriven och Sundbergs resa in till först islam för att sedan gå vidare till jihadism och ytterligare ett stort steg tas det vill säga komma ifrån sitt gamla liv inom jihadismen och det muslimska.

Något annat jag gillar med boken är att man får även ta del av olika dokument och även en av hennes söners berättelse om sin uppväxt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar