tisdag 28 juni 2016

Recension: Med livet som insats: i strid mot Isis

Titel: Med livet som insats: i strid mot Isis
Original titel: -
Serie: -
Författare: Rafael Kardari och Daniel Fridell
Förlag: Fischer & Co
Antal sidor: 236
Källa: Recensionsexemplar från förlaget i utbyte mot ärlig recension (tack så oerhört mycket!)
Genre: Biografi
Utgiven: 2016
Finns att köpa: Adlibris | Bokus 
Betyg: 5 av 5

Om boken:

Med livet som insats är en dramatisk berättelse om en ung man som lämnar tryggheten i Sverige för att kriga mot en av de mest fruktade terrororganisationer som världen skådat – ett beslut som kommer att förändra honom för all framtid.
Ingen av oss kan ha undgått bilderna som ständigt fladdrar förbi. För det mesta vänder vi bort ansiktet eller stänger webbläsaren, men halshuggningarna och de ofattbart brutala våldtäkterna är på riktigt.
Rafael Kardari klarade inte av att se på utan att göra någonting. Trots att han inte visste vad som väntade honom åkte han via Turkiet in i Syrien och befann sig plötsligt mitt i fasansfulla strider.
Det här är en unik inblick i ett vidrigt krig som på båda sidor har lockat män och kvinnor från hela världen. Rafael berättar vad som fick honom att åka.
Han skildrar brutala gatustrider i Kobane, där ett fåtal dåligt beväpnade män och kvinnor stred mot mångdubbelt fler tungt beväpnade och ofta drogade fanatiker.
I boken får vi också läsa om när Rafael leder en grupp frivilliga från länder som USA, Kanada och Sverige, som tillsammans med den kurdiska gerillan YPG strider mot Islamiska staten både i Syrien och i Irak.
Vi får även möta några av de kurdiska kvinnor som kommit att bli internationella symboler för kampen mot Isis.
RAFAEL KARDARIS personliga och utlämnande berättelse blir till ett viktigt dokument inifrån ett krig som är avgörande för vår tid. Boken har han skrivit tillsammans med regissören och manusförfattaren DANIEL FRIDELL.
Kort om vad jag tyckte om boken:

Detta var en bok jag sträckläste från det att jag påbörjade första sidan då jag tyckte att den var bra och viktig att läsa i och med det pågående kriget.
Ska man läsa något om striderna för att befria de olika städerna som IS  har tagit och försöka bekämpa dem så tycker jag att denna boken är väldigt viktig att läsa.

Berättelserna från hans upplevelser undan sina resor för att hjälpa till att strida mot IS är väldigt intressanta, bra berättade och givetvis hemska. 
I boken får man även se lite bilder från olika ställen som han har varit på och bilder på människorna som han har krigat tillsammans med.

Detta är definitivt en bok man inte ska missa att läsa anser jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar