måndag 5 oktober 2015

Recension: Djupa Ro

Titel: Djupa Ro
Serie: -
Författare: Lisa Bjärbo
Sidor: 265
Källa: Recensionsexemplar (Tack så mycket!)
Köp här: Adlibris | Bokus Cdon
Genre: YA
Utgiven: 2015
Betyg: 5 av 5

Om boken:

"Jonathan är död."
Luddes röst bröts.
"Dom hittade honom igår. Vi måste åka hem."

Jag vet inte om det går att vänja sig. Om det blir lättare för varje gång man tänker på det. Det verkar inte så. I över en vecka har jag spelat upp den där scenen i mitt huvud nu, och tänkt på den röda Adidasjackan i lågorna. Ändå är det som att få en smäll på käften varje gång. 

Jonathan är död.
Dom hittade honom igår.
Vi måste åka hem.
Det blir aldrig normalt.
I det lilla småländska samhället Ingelstad hittas nittonåriga Jonathan död. Det är mitt i sommaren, och hans kropp ligger livlös vid Djupa Ro. När beskedet når de närmsta fyra vännerna återvänder de en efter en till sin barndomsort, och samlas igen för första gången på nästan ett år. På pappret är det för att gå på begravningen. Men egentligen handlar det nog minst lika mycket om att överleva.

David, Tove, Ludde, Paula och Jonathan har alla vuxit upp här. På en plats där alla känner alla har de sett varandra spela fotboll, hångla och halsa folköl på badplatsen. De har sett varandra längta bort, och de har sett varandra stanna kvar. Ändå finns det så mycket de aldrig delat. Så mycket de aldrig pratat om.

Och ryktena färdas snabbt här. Det är mycket som är svårt att ta in. Jonathan drunknade. Han fastnade under bryggan och kom inte loss. Vad skulle han ens bada för? Ensam? Mitt i natten?

Djupa Ro är en berättelse om vänskap, sorg och små samhällen. Om gamla minnen, nya känslor och hemligheter som sakta sipprar fram när man skrapar lite på ytan.
Vad jag tyckte om boken:

Detta är första boken jag läser som är skriven av Lisa Bjärbo och jag kommer garanterat läsa minst en till om inte fler. Djupa Ro är en av de bästa ungdomsböckerna som jag har läst under detta år.

Då boken var så spännande och hade en riktigt bra handling ville jag inte lägga den ifrån mig så efter lite mer än 1,5 timme var boken både påbörjad och avslutad.
Att hitta en bok som håller en fast och går fort att läsa ut brukar ibland vara svårt för mig så jag blev glatt överraskad när denna visade sig vara en sådan bok.

Under läsningens gång tyckte jag att boken kändes lite verklig vilket säkert berodde på Bjärbos sätt att skriva på, karaktärerna och de ämnen som finns med i boken som till exempel vänskap, död och hemligheter.
Efter att jag hade läst ut boken kom frågor upp i min hjärna som bestod av följande exempel; "Vad hände sedan?" och "Kommer man att få läsa något mer om karaktärerna från Ingelstad?".

Rekommenderar för: Er som är nyfikna på författaren eller har läst hennes tidigare böcker och för er som vill ha en bra ungdomsbok som kan fungera för alla läsare med öppet sinne oavsett åldern.

1 kommentar: