fredag 7 mars 2014

Tematrio v.10Enligt Lyran så klagar många på att bokrean blir sämre och sämre för varje år och till en viss del kan jag hålla med om det.


Anledningen till det beror på att jag redan har läst de böcker som intressera mig fanns på årets bokrea


men visst fanns där få verk som fick följa med mig hem.


Totalt blev det 6 böcker varav 4 var till mig, en till sambon och en till lillkillen här hemma.

Med detta sagt kommer nu "uppgiften" Lyran vill att vi ska svara på nämligen;


Berätta om tre reafynd från årets eller något tidigare års rea!

Kvinnorna heter Inessa, Clara, Nadja, Magda, Felismina, Jiang Qing, Elena ... Männen heter Lenin,


Mussolini, Stalin, Hitler, Salazar, Mao, Ceauescu.


Från glädjeflickor till intellektuella överklasskvinnor, flyktiga förhållanden till stor passion - det handlar om kvinnorna som de mäktiga männen inte kan vara utan och som de vänder sig till när de känner sig som mest maktlösa.


Det är hustrur, älskarinnor, muser, beundrarionnor och vänner. Och gemensamt för de flesta av dem är att de trots stora framgångar samtidigt blir både bedragna och offrade. Men med kvinnlig list och sexualiteten som spelbricka får de även ibland sin grymma, våldsamma och tyranniska män dit de vill.

Diane Ducret skildrar detaljerat möten, förförelsestrategier och kärleksförhållanden och visar hur politiken griper in i skeendena. Och hon lyfter fram de olika kvinnor som korsat diktatorernas väg, hamnat i deras säng och så ofta drabbats av tragiska öden.

Pojkar skriver inte dagbok, eller? Hjälten i den här boken, Greg, gör i alla fall det. Och inte nog med det - han ritar fullt med bilder i den också. Det är mammans påhitt och han gör det motvilligt till en början. Men han har själv kommit på att denna loggbok, som han själv hellre kallar det, blir perfekt att sätta i händerna på journalisterna när han en gång i framtiden blir rik och berömd. För det kommer han att bli! Först ska han bara tackla tiden på mellanstadiet.


I den här första boken i serien har ett nytt skolår precis börjat. Greg upptäcker att han numera får dela korridor med killar som är både större och styggare, och några som redan rakar sig. Själv hör han till en klenare sort, men vet precis hur han ska parera för att vinna cred utan alltför stor arbetsinsats - det gäller att bli lagom populär på skolan. När kompisen Rowley plötsligt klättrar förbi honom på popularitetsskalan får Greg bråttom att försöka vända kompisens nyvunna popularitet till sin egen fördel - med dråpliga konsekvenser.

När Goliat ska samla ved för vintern i Döda Skogen slår en meteor ned alldeles i närheten av honom. På kraterns botten hittar han en magisk yxa som kan flyga, krossa föremål med en otrolig kraft och uppfylla Goliats tankar. Vi får även möta de bråkiga och lata antagonisterna, bröderna Tyke, som på ohederligt vis vill komma över ett helt vinterförråd med ved utan att behöva göra ett handtag själva... 


Goliatböckerna utspelar sig i stenåldersmiljö, där den kloke pojken Goliat, tillsammans med sina vänner Stengänget, löser olika faror och problem. Till sin hjälp har han en magisk yxa med egen vilja och ett magiskt smycke som möjliggör tidsresor. Ofta får Goliat uppleva spännande äventyr i en annan värld, som tidsvarelsen Tick Tack skickar honom till för att bekämpa onda makter.
Den charmige stenålderspojken Goliat föddes 1975, då han blev publicerad i veckotidningen Svenska Journalen. Därefter har han figurerat i en egen serietidning, i veckopress och i olika svenska dagstidningar, samt i en serie tecknade kortfilmer i TV-programmet HAJK under hela 1980-talet och även 1990-talet.

1 kommentar:

  1. Dagbok för alla mina fans var stor bland mina treor förra året :)

    SvaraRadera