Thérèse Raquin
Är en naturalistisk skildring av otrohet, 


begär, mord, passion, kärlek och hat.

Detta verk var ett vetenskapligt experiment för hans naturalistiska studier där han ville studera och framhäva människans temperament och hur det påverkade beteendet (en fall-studie med andra ord).

I boken presenteras det till en början tre olika temperament som lever under ett och samma hus nämligen madame Raquin, hennes son Camille och brorsdottern Thérèse (en mörkhyad oäkting som blir lämnad hos sin faster då pappan inte kunde ta hand om henne).

Vi blir i detta verk presenterade för ett olyckligt äktenskap mellan kusinerna Camille och Thérèse. 


Äktenskapet bestämdes av madame Raquin då Thérèse var en stark tjej som kunde ta hand om Camille när hon själv inte kunde göra det längre.


Efter de har gift sig flyttar de till Paris på grund av att Camille ville det (egoism) för att skaffa sig ett bra jobb och Thérèse blir fast med madame Raquin i en liten affär som hon bara hade gått in och köpt.

I samband med flytten till Paris dyker det upp en fjärde person i historian vilket gör så att situationen förändras. 


Nu uppstår det det en otrohetsaffär som blir starkare och starkare vilket i sin tur leder till ett mord som i sin tur leder till självmord x2.


En viktig detalj i boken är trappan i huset när det kommer till otrohetsaffären.

Då Thérèse var en stark person och även lite mörkhyad samt blivit lämnad kan man jämföra henne med karaktären Heathcliff från Brontës Svindlande höjder.


En annan karaktär som jag tyckte att man kunde jämföra Thérèse med är madame Bovary från Flauberts Madame Bovary speciellt med det här olyckliga äktenskapet och otrohetsaffären (fast madame Bovary hade ju en mer otrohetsaffär än Thérèse).

Detta är lite vad vi pratade om på föreläsningen igår när vi gick igenom Thérèse Raquin då vi hade fått i uppgift att läsa antingen denna bok eller Guy de Maupassants "Fettpärlan".


Vi var fler som hade läst Thérèse Raquin då det bara var runt 4 personer som hade läst "Fettpärlan".

Vad tyckte jag om boken då?

Jag tyckte att boken var bra och skriven på ett bra sätt som var lätt att förstå.


Något jag la märke till efter alla verk vi har läst hitintills i denna delkurs är att alla innehåller mord, olyckliga äktenskap, självmord, kärlek och otrohetsaffärer.

Ska man läsa någon klassisk bok till en skoluppgift eller bara känner sig sugen på att läsa en klassiker så tycker jag att man kan ge sig på denna bok då jag gillade den men den är inte direkt den bästa boken jag läst under denna delkurs.

Bokens betyg: 4 av 5


Kommentarer