fredag 4 augusti 2017

Recension: De förklädda flickorna i Kabul

Titel: De förklädda flickorna i Kabul
Författare: Jenny Nordberg
Översättare: Ann Marie Ljungberg
Uppläsare: Hannah Schmitz
Förlag: Bonnier Audio
Längd: 11h & 42min
Källa: BookBeat
Genre: Reportage, Fakta,
Utgiven: 2015
Finns att köpa: Adlibris|Bokus
Betyg: av 5

Om boken:

Ett skakande reportage om kvinnoliv i Afghanistan

Efter att ha fött tre flickor bestämmer sig Azita, en kvinnlig politiker i Afghanistan, för att förvandla sin fjärde dotter till en son. Hennes yngsta dotter får sitt långa hår avklippt och kläs i byxor och en jeansskjorta. Maken blir också nöjd – han blir inte längre baktalad som ett misslyckad far till enbart fyra döttrar, i ett samhälle där pojkar och män är det enda som räknas.
De kallas ”bacha posh” – flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. I förklädnad kan flickorna röra sig friare i ett hårt segregerat samhälle. De kan också arbeta och gå i skolan, tills puberteten sätter stopp och tvingar dem att bli kvinnor som gifts bort mot sin vilja.
När journalisten Jenny Nordberg först berättade om det okända fenomenet i New York Times 2010 blev de förklädda flickorna en världsnyhet. Boken fortsätter att följa flera familjer på nära håll i Kabul och är en fascinerande historia om uppfinningsrikedom och kollektivt självbedrägeri, men blir också ett skakande reportage om hur lite en kvinnas liv är värt efter tretton års krig i Afghanistan.
I sökandet efter hemligheter i en krigszon ställer författaren förbjudna frågor om sex och könsidentitet, om Gud och religiösa lagar, och om vad skillnaden mellan pojkar och flickor – eller män och kvinnor – egentligen består i. Det hon till slut finner i ett av världens farligaste länder lär oss något om vår egen historia och om människors vägran att acceptera förtryck genom alla tider.

Vad jag tyckte om boken:

Detta är en väldigt bra bok som innehåller reportage om så kallade "bacha posh". En bacha posh är en dotter som kläs ut till en son för att behovet av söner i Kabul och andra ställen i Afghanistan är väldigt stort speciellt om man inte har en son. Det manliga könet anses vara det starkare och bättre könet då de kan ta hand om gårdarna och diverse tyngre jobb medan många kvinnor/unga tjejer anses bara vara bra för att föda barn och ta hand om allt i hemmet. 

Det som jag tycker är intressant under bokens gång är att få höra om olika familjers liv då detta är något nytt för mig men blev intresserad av att veta mer om. Något som jag också tycker är intressant är hur lika men olika dessa familjers liv är.

Jag rekommenderar denna till er som tycker om att läsa så kallade reportageböcker och till er som är nyfikna på hur det kan vara att leva som tjej/kvinna i andra länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar