fredag 6 januari 2017

Recension: Udda & Utsatt

Titel: Udda & Utsatt
Serie: -
Författare: Pauline Wågström
Förlag: Egen utgiven
Antal sidor: 231
Källa: Rec-ex från författaren
Genre: Skönlitteratur, YA
Utgiven: 2016
Finns att köpa: Adlibris|Bokus
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Aaron, 14 och Jimmy, 17, bor ensamma med sin alkoholiserade och oberäkneliga pappa. De lyder hans minsta vink för att undvika problem, och de försöker hålla sig hemifrån så ofta de kan. Sommaren är slut och Aaron och Jimmy ska tillbaks till skolan. Aaron ska börja i en ny klass, fast besluten om att denna gång inte mista sin stora chans till kompisar och Jimmy ska börja i gymnasiet. Det dröjer inte länge förrän de båda stöter på nya bekantskaper och personer som på kort tid kommer att förändra hela deras liv, både på gott och ont.


Kort om vad jag tyckte om boken:

Detta är en bra skriven bok som tar upp ett stort och ”jobbigt” ämne (socialt ”misslyckat” familjeförhållande).
Jag fastnade för boken redan från första meningen som lyder; ”Titta bort nu, läsare, för jag inser att slutet är nära.”

Där är bra flyt i texten trots blandningen mellan tre olika karaktärers berättelse vilket var lite svårt att hänga med i från början för mig, speciellt första gången som karaktären Oliver dyker upp (visste inte vem han var), men det problemet löste sig fort.

Wågström bjuder in en under hela bokens gång genom att tilltala en mitt i en text genom att skriva till exempel läsare i en mening vilket på ett sätt var väldigt inbjudande.

Boken för mig kändes som verklighetstrogen då man vet om att rent för många barn och unga lever i ett sånt här förhållande vilket oftast är anledningen till att dessa personer agerar utåt eller faller in i självskadebeteende.

Jag tycker att alla borde läsa denna bok som är skriven av en ung tjej just på grund av ämnet och därför tävlar jag även ut den till någon av er läsare (vilket var tanken från första början men jag ville gärna läsa den först så att jag vet vad det är för bok jag tävlar ut).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar