söndag 23 juni 2013

145 år sedan

Charles Baudelaire ca. 1863I år är det 145 år sedan , datumet är 31 augusti, som den franske poeten Charles Baudelaire gick bort.

145 år är inte lika stort som 150 år men vill ändå tillägna detta inlägg till honom då han var en faders gestalt till modernismen och för jag tyckte han var en intressant poet.Det var först i år som jag verkligen tog mig till att läsa hans dikter vilket beror på att vi skulle läsa om honom till kursen som jag avslutat.

Under föreläsningen, som hade namnet Motståndspoeter, gick vi in på hans liv, hans verk och hur Baudelaire än idag lever vidare.Jag har valt att skriva detta inlägg om hur Baudelaire lever vidare i vårtid då det kan vara intressant för en del och kanske inte något som man tidigare tänker på.Marilyn Manson, som bland annat har gjort en cover på Soft Cells - Tainted Love, har faktiskt målat en tavla som har fått namnet Les Fleurs du Mal som ni kan se nedanför.

Sarah Brightman, känd operasångerska, har spelat in en låt som heter Fleurs du Mal och för att kunna förstå sägs det att man ska läsa Baudelaires dikt med samma namn.

På Patti Smith's album Horses (som ni ser nedanför) har hon på sig sin bästa Baudelaire utklädnad.Även i hennes diktsamling Witt stöter vi på Baudelaire i Picasso laughing och även i dikten nedanför stöter vi på Baudelaire:

Going for broke
Hope I'll reach you there
I feel the people
But où est Baudelaire 
Man stöter även på Baudelaire i en japansk manga som heter Aku no Hana och har översättningen The Flowers of Evil.

Aku no hana volume 1 cover.jpg

I denna manga möter vi Takao Kasuga vars favoritbok är ingen mindre än Charles Baudelaires Les Fleurs du Mal.Ja, på dessa sätt lever han vidare och vet ni några mer sätt får ni gärna komma med tips:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar